Първи случаи на коинфекция са доказани в Националната референтна лаборатория. Три деца са заразени

...
Първи случаи на коинфекция са доказани в Националната референтна лаборатория. Три деца са заразени
Коментари Харесай

Три деца са заразени едновременно с ковид и грип

Първи случаи на коинфекция са потвърдени в Националната референтна лаборатория. Три деца са инфектирани по едно и също време с Коронавирус и грип. Това разгласи проф. Нели Корсун, завеждащ лабораторията.

Пациентите са настанени в лечебни заведения в страната. Най-голямото е на 18 години от Русе, а най-малкото - на 1 годинка от София. Третият случай е на 8-годишно, което е прието в болница в болница в Пазарджик. По думите на проф. Корсун в пробите се търсят както коронавирус и грип, по този начин също респираторно-синцитиален вирус, аденовирус и други сезонни болести, които циркулират сега и могат да разболяват по едно и също време, заяви Телеграф.

Етапи

„ Пробите, които получаваме, се усилиха доста през последните дни. Само в четвъртък сме получили 108. Оставаме в извънработно време, с цел да се оправим. Освен трите случая на коинфекция регистрирахме и още три случая на грип тип В “, показа проф. Корсун. Всички тези стотици проби се обработват единствено от 4 души на общо четири апарата. Два от тях събират по 12 проби, а другите два по 16. „ Преди да ги заредим в апаратите, се прави ръчна подготовка. След това самата изолираност лишава един час при едните апарати и час и половина при другите. Това е първият стадий. Когато се откри позитивна проба за грип А или В, стартира вторият стадий за установяване на подтипа. Това лишава още към час и половина “, описа ръководителят на лабораторията.

Области

Междувременно трета област желае оповестяване на епидемия. След Бургас и Шумен в клопката на грипа падна и Стара Загора. Първоначално се появи информация, че там от 17 до 23 януари се вкарват ограничения, а учебните заведения на територията на региона затварят.

От здравното министерство обаче опровергаха това, като показаха, че според условията на Закона за здравето при епидемиологично разпространяване на грип и остри респираторни болести краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на дадена област се вкарват единствено след предварителното им координиране с основния държавен здравен контрольор. „ В тази връзка осведомяваме, че към сегашния миг в област Стара Загора не е обявена грипна епидемия “, прецизираха през вчерашния ден от Министерство на здравеопазването. Въпреки това такава се чака още през идната седмица, тъй като съгласно прогнозите на здравните инспекции тогава заболяемостта под липите ще надмине 330 на 10 000 души.

На крачка от епидемия са и други области, за които се чака възобновяване на данните. През миналата седмица да вземем за пример епидемиологични стойности са достигнати и в Габрово, където е регистрирана заболяемост от 326 на 10 000. С над 200 инфектирани на 10 хиляди население са били още Ловеч, Пазарджик, Силистра и Ямбол.

Остават плановите интервенции

В област Бургас епидемията е в действие до понеделник - 17 януари, само че при нужда може да бъде удължена. В област Шумен ограниченията са в действие до 18 януари в това число. По време на епидемията в двете области се преустановяват плановите съвещания за бременни дами и кърмачета, профилактичните прегледи, наложителните имунизации и реимунизации. На този стадий обаче остават плановите интервенции. При нарастване в броя на инфектираните е допустимо те също да бъдат краткотрайно прекратени.

Свижданията в лечебните заведения обаче са неразрешени. Освен това лечебните заведения би трябвало да плануват опция за разширение на легловия потенциал на вътрешните отделения за сметка на други. Що се отнася до образователния развой, от МОН показаха, че първата стъпка е грипна почивка и оповестяване на неучебни дни, а в случай че нещата се проточат, при опция може да се минава към онлайн образование. В детските градини пък се организира засилен филтър, с цел да не се позволяват заболели.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР